De prijzen voor fossiele energie blijven stijgen, terwijl zonne- en windenergie niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook (bijna) gratis beschikbaar zijn. Het gevolg? Ons energiesysteem verandert razendsnel. De toekomst ligt in een duurzaam, decentraal energiesysteem, gedragen door inwoners, bedrijven en lokale overheden.
Een belangrijk onderdeel hiervan zijn energiegemeenschappen: samenwerkingen waarin burgers, bedrijven en overheden gezamenlijk energie opwekken, delen en zelfs verkopen. Door lokaal te produceren én te gebruiken, behouden we de regie over onze eigen stroomvoorziening. Zo besparen we kosten, benutten we lokale bronnen en zorgen we voor een eerlijk en duurzaam energiesysteem.
Wat is een energiegemeenschap?
Een energiegemeenschap is een nieuwe manier van samenwerken rond energie. Samen wekken we lokaal schone energie op en bepalen we zelf de spelregels:
- Geen onnodige tussenpersonen: De energie wordt direct lokaal benut.
- Lagere kosten: We maken de prijs eerlijk en stabiel.
- Medezeggenschap: Deelnemers hebben inspraak in de beslissingen, zoals prijsstelling of investeringen in nieuwe duurzame projecten.
- Voordelen voor iedereen: Eventuele winsten worden teruggegeven aan de deelnemers.
Energiegemeenschap Rivierenland: lokaal en voordelig
Zes lokale energiecoöperaties, waaronder Bommelerwaar, werken sinds kort samen aan de Energiegemeenschap Rivierenland. Iedereen in Rivierenland kan profiteren van lokale, lagere energietarieven. Als lid van Bommelerwaar kun je bovendien meedenken over belangrijke keuzes. Ook zonder lidmaatschap kun je klant worden bij de energiegemeenschap.