Interview met Antony van Venrooij
Door: Marjan van Duijn
Nu de voorjaarszon volop schijnt, hoopt de familie Van Venrooij de stralen snel op te kunnen vangen met het te realiseren zonnedak bij hun boerderij aan de Sint Annaweg te Hedel. Na het eerste succesvol gerealiseerde zonnedak op de Gemeentewerf in Gameren wil Coöperatie Bommelerwaar met dit nieuwe energieproject circa 700 zonnepanelen installeren op de bedrijfsgebouwen bij de boerderij van de familie Van Venrooij.
Er waren al plannen voor het uitbreiden en verbouwen van de stallen van de boerderij aan de Sint Annaweg. Toen familie Van Venrooij hoorde van de vraag naar beschikbare daken voor het installeren van zonnepanelen, was het snel duidelijk dat ze dit goed konden combineren met hun nieuwbouw. Met de opbrengst van deze panelen kunnen hun bedrijf én zo’n 50 huishoudens in de buurt voorzien worden van Bommelerwaar-Stroom.
Zonnedak
“In de energiekrant die huis aan huis is verspreid in de Bommelerwaard lazen we over het initiatief van het zonnedak in Gameren en zodoende kwamen wij in aanraking met Coöperatie Bommelerwaar,” vertelt de zoon van de familie, Anthony van Venrooij. “In de energiekrant stond een oproep voor dakeigenaren om hun dak ter beschikking te stellen aan de coöperatie. Het idee hierachter sprak ons erg aan. Door het collectieve dak kunnen ook mensen die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen leggen, toch profiteren van dit energieproject en kunnen ze bovendien hun steentje bijdragen aan de transitie naar duurzame energie in de Bommelerwaard.”
Toekomstige generaties
“Duurzaamheid betekent voor ons dat we er naar streven om onze leefomgeving beter achter te laten voor toekomstige generaties. En dat we uitdagingen niet voor ons uit moeten schuiven, maar aanpakken en denken in oplossingen.” Als ondernemer en inwoner van de Bommelerwaard wil Anthony hier zelf graag ook aan bijdragen. “Ik ben lid van Coöperatie Bommelerwaar en neem groene stroom af van het zonnedak in Gameren.”
Zelfvoorzienend
Namens de familie wil Anthony de bewoners en ondernemers in de Bommelerwaard oproepen om het idee van een zelfvoorzienende Bommelerwaard te omarmen. “De energietransitie biedt kansen en door mee te doen, delen we niet alleen gezamenlijk de lasten, maar kan iedereen juist ook profiteren van de lusten van bijvoorbeeld collectieve zonnedaken en/of windmolens. Het zou mooi zijn als wij door het beschikbaar stellen van de daken er mede voor kunnen zorgen dat zo’n groot mogelijke groep ‘Bommelerwaarders’ aan de energietransitie kan meedoen. Bovendien vinden wij dat vóór er gedacht wordt aan het ontwikkelen van zonneweides, éérst de daken van kantoren en bedrijfsgebouwen in de Bommelerwaard ingezet moeten worden voor het opwekken van duurzame energie. Hiermee houden we zoveel mogelijk de natuur intact. Ook hopen wij door de inzet van de daken bij te kunnen dragen aan een meer zelfvoorzienende Bommelerwaard.”
Iedereen kan mee doen
Huishoudens en kleine bedrijven uit de Bommelerwaard kunnen meedoen en groene energie uit dit gebied ontvangen door over te stappen op Bommelerwaar-Stroom. Het succes van deze energieprojecten bewijst dat het overstappen naar schone energie voor elke portemonnee haalbaar is.